Dr. Andreea Moldovan

“La “palmasi”, cum se spune, adica la cei care lucreaza in mod direct cu pacientul, se stabilesc niste legaturi clare de colaborare si comunicare. Ceri ajutorul, esti ajutat si dai dupa aceea mai departe!”

Un interviu realizat in 5 decembrie, la Spitalul de boli infectioase din Brasov, cu dr Andreea Moldovan, medic primar boli infectioase, medic specialist epidemiologie. ”Cand orgoliul straluceste prea tare ,orice intelepciune se intuneca.” Paulo Coelho

 

“Sunt medic primar de boli infectioase si datorita dnei Prof dr Codruta Nemet sunt si medic specialist epidemiolog.
Este foarte important ca medicii sa comunice intre ei! Nu putem sa lucram de unii singuri, nu putem sa le stim noi pe toate si trebuie sa cerem intotdeauna ajutorul colegilor. Fara colaborare, clar nu putem face nimic.
La “palmasi”, cum se spune, adica la cei care lucreaza in mod direct cu pacientul, se stabilesc niste legaturi clare de colaborare si comunicare. Ceri ajutorul, esti ajutat si dai dupa aceea mai departe!
”Cand orgoliul straluceste prea tare ,orice intelepciune se intuneca.” Paulo Coelho.
Cu cine ar trebui sa colaboreze epidemiologul si infectionistul? Lista este foarte lunga pentru ca pacientul cu patologie infectioasa este un pacient cu patologie complexa,, nu este vorba doar despre o infectie ci este vorba despre o infectie pe un “teren” . Colaboram foarte bine cu colegi nefrologi, cardiologi, gastro-enterologi, cu colegi care vin din terapie intensiva, chirurgi, ortopezi, medici de familie.
Principala metoda de comunicare intre noi, medicii, nu este cea dorita, este cea scrisa, prin scrisoarea medicala care este foarte impersonala. Nu imi place comunicarea prin scris, o prefer pe cea prin viu grai.
Am prieteni medici de familie cu care m-am imprietenit tot pornind de la pacienti, dar este o treaba personala, nu este ceva organizat!
De multe ori pacientii raman undeva la mijloc, intre noi, medicii de familie, medici de alte specialitati si ajung sa-si caute o solutie fara sa aiba un om care sa integreze toate aceste variante.
Min 4.24. Categoric, asistentul medical este unul dintre cei mai importanti vectori de comunicare cu pacientul. Petrece cel mai mult timp cu pacientul, mai mult decat noi ca medici. Exista o supraincarcare a asistentilor medicali, sunt putini, este mult de lucru. Timpul pe care il au alocat pacientilor, scade.
5.24 – Cat de mult ar putea sa schimbe informarea medicala a publicului larg modul in care interactioneaza cu cadrele medicale?
“ Cred ca e o utopie acest lucru, dar visez la el de ani de zile! Este o nevoie stringenta de informatii simple, corecte, medicale furnizate populatiei, pe care ei sa se poata baza si pe care sa le poata folosi. Din pacate, acest lucru il fac antivaccinistii care vin cu o verva deosebita in a-si promova ideile care- din pacate pentru ei – sunt complet false din punct de vedere medical, ei sunt cei care sunt impotriva comunicarii corecte.
Acele mici spoturi publicitare care se difuzeaza la TV din pacate sunt, dupa parerea mea, o picatura intr-un ocean. Ar trebui carticele informative, cursuri dedicate pacientilor, ar trebui implicarea medicilor de familie si a medicilor de alte specialitati in prezentari pentru pacienti, pe intelesul lor.
In Brasov exista proiectul “Dialog cu pacientul”, realizat de Patronatul Medicilor de Familie Brasov.
Stii care sunt centrele de permanenta din judetul Brasov?
Nu..din pacate nu stiu si din pacate si activitatea dnei dr @Ana Sestacova de la Centrul de Permanenta Feldioara – servicii medicale non-stop este prea putin popularizata, prea putin cunoscuta. Este un lucru deosebit ce reuseste sa faca acolo, este exemplul tipic al “omului care sfinteste locul” si totusi, eu, ca brasoveanca prin adoptie nu stiu despre dansa.
La 10 seara, 2 rezidenti erau inca in spital, m-au salutat zambind fara sa stie cine sunt.
“ Da, am discutat impreuna patologie infectioasa, am lucrat impreuna in camera de primiri urgente. E o relatie deosebita care vine din dorinta lor de a invata, din a mea de a impartasi.
09.23 – Despre Conferinta Preventionistilor de la Sibiu, 13-14 martie 2020 (initiativa dr Daniela Cirnatu) “Este o super-idee, felicitari! Veniti la Sibiu, trebuie sa ne intalnim ca sa putem discuta, veniti pentru ca tonul acestei conferinte nu este unul obisnuit, foarte sobru, intr-un tipar pe care il banuim cu totii.. Este o conferinta mai mult decat interactiva, in care fiecare vom putea sa ne spunem parerile, sa ascultam parerile cerorlalti si sa tragem niste concluzii de comun acord! Deci, va rog frumos, haideti!”
Evenimentul se numeste Conferinta Preventionistilor pentru ca punem accentul pe Omul care face lucruri sa se intample .. nu este “ Conferinta de.. “ sau “ Conferinta pentru..”
Atat igienistii cat si epidemiologii sunt putini. Sunt putini si infectionistii -pentru ca s-a dorit ca infectionistii sa fie in spitale, sa lucreze in mod direct, sunt putini si epidemiologi in spitale – care sa fie permanent acolo.. deci clar este o penurie de astfel de specialitati, dupa parerea mea.
12.27 – “ Va rog frumos, fiti foarte responsabili cu prescrierea antibioticelor (medicii), cu eliberarea antibioticelor (farmacistii) si cu consumul de antibiotice ( pacientii). Ultimele rapoarte disponibile pentru Romania ne arata o incidenta extrem de crescuta a infectiilor cu germeni multirezistenti, cu Clostridium, cu infectii severe a carora cauza de baza cred ca o reprezinta si abuzul si administrarea inutila de antibiotice. “